Őszi IsztamBULI ÚT gazdagon

Őszi IsztamBULI ÚT gazdagon

repülővel, félpanzióval és biztosítással
Időpont 2018. október 19.-től
2018. október 24.-ig
Részvételi díj 109.800 Ft/fő vagy 370 €/fő
Online jelentkezés
Utazás

repülővel, helyben busszal, gyalog és tömegközlekedéssel

Elhelyezés

2-3 ágyas, egyszerű, fürdőszobás szállodai szobákban

Ellátás

félpanzió (reggeli és vacsora)

Egyágyas felár

32.500 Ft/fő vagy 110 €/fő

Reptéri illeték

kb. 38.600 Ft/fő vagy kb. 126€/fő

Egyéb költségek

Belépők, szervízdíjak: kb. 80 €/fő Vacsorával egybekötött hajókázás a Boszporuszon: kb.43 €/fő

Őszi IsztamBULI ÚT gazdagon

repülővel, félpanzióval és biztosítással

 

BIZÁNC (Kr. e. 658 – Kr. u. 330), KONSTANTINÁPOLY (Kr. u. 330-1453), ISZTAMBUL (Kr. u. 1453- ) az Aranyszarv-öböl partján, a Boszporuszon, a görög-római, a bizánci, az oszmán, a török kultúra, a bőráruk és az arany városa, az UNESCO világörökség része és 2010-ben Európa kulturális fővárosa

 

Utazás: repülővel, helyben busszal, gyalog és tömegközlekedéssel

Elhelyezés: 2-3 ágyas, egyszerű, fürdőszobás szállodai szobákban

Ellátás: félpanzió (reggeli és vacsora)

 

Program:

1.nap (péntek): Találkozás 06:50-kor Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren, érkezés Isztambulba 11:55-kor az Atatürk Nemzetközi Repülőtérre. Transzfer a szállodába. A Márvány tenger mentén utazunk, és az első fontos látnivaló a középkori városfalak mentén a Héttorony (Yedikule). Sok magyar raboskodott itt a hódoltság idején. Becsekkolás után fakultatív séta a városban. Szállás és vacsora Isztambulban (5 éj

Nap kérdése: Mi Isztambul történelmi neve?

 

2. nap (szombat): Reggeli után gyalogos városnézés. Sultamet kerületben, ahol Isztambul világhírű emlékei sorjáznak. Hüppodron (At Meydani) az egyiptomi karnaki templomból származó obeliszkjével, III. Tuthmoszisz (Kr.e. 1502-1448) alatt készült. Egy Karnakban maradt, a másik Rómában a Laterán téren, a harmadik pedig Párizsban a Concorde téren van, Kék mecset (Sultanahmet-dzsámi) 4608 m2-es alapterületű, hat minateres, és a mecset belsejét, falakat és oszlopokat több, mint huszonegyezer kék csempekülönlegesség borítja. Egyszerűen lenyűgöző! Mellette Aya Sofya (Szent Bölcsesség) templom-múzeum. Mozaik, márvány és ezüst díszítések orgiája. Szent László leányának, Piroskának (Eirene) mozaikját is láthatjuk. Ezután pedig bevesszük magunkat a Topkapiszerájba, szultánok otthonába. Konyha, trónterem, kincstár, korángyűjtemény, fegyverkiállítás, udvarok és külön belépővel a Hárem. Utána a fáradtság izomlázával már csak egy jó Efes vagy Tekel sörre vagy épen rakira (ánizspálinka) vágyunk.

 

Nap kérdése: Mit jelent a szeráj szó?

 

3. nap (vasárnap): Reggeli után szentmise, majd egész nap: Bazár-nap (gyalog). Fedett Nagybazár – Kapali Karsi felkeresése. 4000 üzlet kínál itt török holmit. Szőnyeget, kézzel festett kerámiát, arany ékszereket, réz- és bronzárut, tajtékpipát, bőrárut, és sok mást lehet olcsó vásárolni. Miután egy kicsit kipihentük magunkat a szállodában, utána ellátogatunk az Eminönünél, a Yeni-mecset mögött található Egyiptomi vagy fűszer (kukorica)-bazárba (Misir Carsisi – 86 üzlet). Kömény, fahéj, sáfrány, kakukkfű, stb., igazi fűszer kavalkád. Mellette a kis utcákon van Isztambul legjobb gyümölcs- és zöldség piaca. Aki nem akar egész nap bazárolni, azzal átkelünk a Galata hídon az Aranyszarv öblön. Itt található a Saint Benoit templom, amely Rákóczi, Thököly és Zrínyi Ilona hamvait őrizte egészen az 1906-os hazahozatalukig. Innen Európa legrövidebb kéregvasútjával (Tünel), a mi siklónk édestestérével utazunk fel, a Pera városrészben található Istiklal Caddesi sétányra, melyen végighaladva érjük el a Taksim teret. Útközben megtekintjük az egykori derviskolostor, a ma is a kerengő dervisek szertartásainak helyt adó Galata Mevlevihane (Divan Edebiyat Müzesi) kertjét, ahol a török könyvnyomtatás feltalálójának, a magyar származású Ibrahim Müteferrikának a sírja található, majd az egyik mellékutcában elhaladunk Liszt Ferenc egykori lakóháza mellett. Innen továbbindulva tisztelgő látogatást teszünk a Rákóczi és később a Kossuth-emigráció halottjainak helyt adó Feriköyi protestáns temetőben.

 

Nap kérdése: Miről kapta nevét a Taksim tér és milyen funkciója volt eredetileg a térnek?

 

 

4. nap (hétfő): Reggeli után egész napos buszos városnézés: Chora-monostor templom (Kariye dzsámi) - Yedikule (Héttorony) – végig a városfal mellett – Boszporusz-híd – teázás Ázsiában, Çamlica teázójában – vissza felé a Dolmabache Szeráj (palota), az oszmán uralkodók lakhelyének a megtekintése (1855-1922). Több mint 200 gyönyörű terme van. Híres a hatalmas trónterem, a középső szalon.

Nap kérdése: Törökország területének hány %-a Európa és hány Ázsia?

5. nap (kedd): Reggeli néhány érdekes látnivaló megtekintése :Valens aquaeductus. Nagy Szulejmán építette Sinan építéssel a Sehzade dzsámit, illetve a Süleymani dzsámit, amelyek mint a szultán, mind az építész nagyságát hirdetik. Süleymani dzsámi helyett lehet a Beyazit mecset is. Fakultatív program: Vacsorával egybekötött hajókázás a Boszporuszon.

Nap kérdése: Napi hányszor és a mecset melyik részéből hív imára a müezzin?

6. nap (szerda): Késői, kényelmes reggeli után, búcsú a várostól, szabadidő. Délután transzfer a repülőtérre, majd este 19:10-kor ékezés Budapestre, a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtérre.

 

Nap kérdése: Ki volt Mustafa Kemal Atatürk, akiről az isztambuli repülőtér is kapta a nevét?

 

 

Időpont: október 19-24. (péntek – szerda)

Részvételi díj: 109.800 Ft/fő vagy 370 €/fő

Repülőtéri illeték: kb. 38.600 Ft/fő vagy kb. 126€/fő

Egyágyas felár: 32.500 Ft/fő vagy 110 €/fő

Belépők, szervízdíjak: kb. 80 €/fő

Vacsorával egybekötött hajókázás a Boszporuszon: kb.43 €/fő

 

 

 

Jelentkezés: 40.000 Ft/fő előleg befizetésével. (A jelentkezést a jelentkezés sorrendjében fogadjuk el, mert a létszám kötött!) 

 

FONTOS! A Törökországba való beutazás csakis ÉRVÉNYES ÚTLEVÉLLEL lehetséges. Az útlevélnek még 150 napig kell érvényesnek lennie a Törökországba történő belépést követően.