FEDEZZÜK FEL ALBÁNIÁT! (Tavaszi buli út)

Időpont 2019. március 12.-től
2019. március 16.-ig
Részvételi díj 138.950 Ft/fő vagy 455 €/fő
Online jelentkezés
Utazás

repülővel, WIZZ AIR-el. Ezért az utazás időpontja kötött, mert csak kedden és szombaton van járat. Helyben busszal.

Elhelyezés

2-3 ágyas fürdőszobás szobákban (Lehet, hogy valakinek tengerre néző szoba jut?)

Ellátás

félpanzió (reggeli, vacsora)

Egyágyas felár

37.840 Ft/fő vagy 124 €/fő

Egyéb költségek

WIZZ AIR 20 kg-os poggyász: kb. 15.930 Ft/fő vagy 52 €/fő +Belépők, idegenforgalmi adók, szervízdíjak: kb. 30 €/fő

FEDEZZÜK FEL ALBÁNIÁT! (Tavaszi buli út)

 

Albánia: hatalmas hegyek, az Adria partvidéki alföldjeinek sora, homokfövenyes beachek, sokak számára ismeretlen ország. Itt született a hős török verő, Kasztrióta György (Skander bég). Hunyadi János kortársa, „barátja” és itt született a XX sz.legnagyobb szociális szentje, Teréz anya. Október 19. Kalkuttai Szent Teréz anya napja hivatalos nemzeti ünnep. Valóságos csoda ez, hogy ha meggondoljuk, hogy itt született Enver Hodzsa is, a világon az egyetlen ateista állam megteremtője, a 20000 bunker országának megálmodója. 1991 óta szabad ország. A homokos tengerparton gombamódra szaporodnak a szállodák, épülnek az autópályák és a putrikat, modern családi házak, emeletes városi épületek váltják. Nos nézzük! Isten hozott a Sasok Földjére! Megyünk a saját utunkon.

 

Utazás: repülővel, WIZZ AIR-el. Ezért az utazás időpontja kötött, mert csak kedden és szombaton van járat. Helyben busszal.

Elhelyezés: 2-3 ágyas fürdőszobás szobákban (Lehet, hogy valakinek tengerre néző szoba jut?)
Ellátás: félpanzió (reggeli, vacsora)

Program:

1. nap – 2019. március 12. (kedd)

Találkozás a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, 2B terminálján, a Wizz Air indulásoknál 12:25-kor. Indulás 14:25, érkezés Tiranába 15:50-kor. Transzfer a szállodába, Durrësbe. ( Az ország legnépesebb városa a tengerparton. Ipari központ, kikötő, és a legnagyobb 20-25 km hosszú üdülőparadicsom.) Szabadidő, vacsora.

Első nap kérdése: Mi volt Durrës város neve a Római Birodalomban?

 

2.nap – 2019. március 13. (szerda)

Reggeli után északra botorkálunk. Kirándulás a a Balkán-félsziget legnagyobb területű édesvízű tó partjára, Shkodra városába. Látnivalók: Rozafa vára, az Ólom mecset, Szent István székesegyház (újabban: Teréz anya is patrónusa), modern városközpont és a hősi emlékművek, tópart. Hazafelé úton rövid pihenő az albán Adria Lezhë nevű városában, ahol betérünk a már említett, híres Scander bég mauzóleumába, majd megpihenünk a természeti szépségekben gazdag Rodon-fokon. Vacsora és szállás Durrësben.

Nap kérdése: Mi volt Shkodra városának a neve a Velencei Köztársaság uralama idején, de ez lett a város régi magyar neve is?

 

3. nap – 2019. március 14. (csütörtök)

Ma: Mi lesz ma? Először Albánia második legnépesebb városába látogatunk, Elbasan-ba., a Via Egnatia római út mentére. Középkori városfalak, a minaret nélküli Király-mecset (1492) és az Ortodox Szűz Mária-templom (1833-1868) kerül meglátogatásra. Majd irány a főváros: Tirana, kifulladásig. A Skander bég tér látnivalói: Et’hem Bey nagymecset, Óratorony, Skander bég lovas szobra, Nemzeti Könyvtár, Nemzeti Történeti Múzeum. Meglátogatjuk a 4 emeletes anti-nukleáris főbunkert (BUNK’ART), amelyet annak idején egy esetleges bombázás esetére építettek a kormány védelmére. És ha szép idő lesz, felvonóval felmegyünk a Dajti-hegy tetejére, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a fővárosra. Szabad idő. Vacsora és szállás Durrësben.

Nap kérdése: Tirana mióta fővárosa Albániának?

4. nap – 2019. március 15. (péntek)

Irány a déli irányba és időben is, ám „időben” még tovább megyünk, az ókorban, Apollónia városába (Apolloni), amely a híre Via Egnatia-n helyezkedik el. Majd átmegyünk az UNESCO világörökség részét képző, Beratba, az „ezer ablak városába”, mely az Oszmán birodalom korában az egyik legfontosabb város volt és egyben fafaragásra szakosodott nagy kézműves központ is. Útközben még megtekintjük Ardenica monostorát. Ezután a berati látnivalókat szedjük sorra, úgymint: Várnegyed, itt 10 templomon belül a görögkeleti Blakhernai Szűz Mária-templomot nézzük meg (a 13. században épült bizánci stílusban). Építészetileg ez a legjelentősebb. Ha időnk engedi, megnézhetjük még az Onufri eredeti freskóit őrző Szent Theodórosz-templomot is. Végül a várhegy oldalán, a Mangalem nevű Oszum-parti városrész csodálatos „1000 ablakos” házait csodáljuk meg.

Nap kérdése: Berat Albánia egyik legősibb települése. Mikor és ki alapította?

 

5. nap – 2019. március 16. (szombat)

Ma szinte egész nap még Albániában vagyunk, hiszen este csak 20:35-re kell a repülőtéren lenni, a gép 22:35-kor indul és Pesten leszünk majd 23:55-kor. Kruja, a nemzeti hős, Kasztrióta György, Skander bég várát, városát és múzeumát tekintjük meg és micsoda véletlen: az albániai programunk befejezéseként a Skanderbég konyakgyárban, Durrësben megkóstolhatjuk a nemzeti italukat is. De előtte még városnézés Durrësben! Megtekintjük a római kori amfiteátrumot, a régi városfalat és a bástyát, a városháza teret a mecsettel. Közben lesz meglepetés is, de nem áruljuk el! A konyakkóstolás után szabadidő vásárlásra. Este transzfer a repülőtérre, majd a késő esti órákban érkezés Budapestre.

Nap kérdése: Kasztrióta György, azaz Skander bég három alkalommal csatázott Kruja várából a törökkel szemben, említse meg két csata évszámát!

 

Időpont: 2019. március 12-16. (kedd-szombat)

Részvételi díj: 138.950 Ft/fő vagy 455 €/fő (Tartalmazza a félpanziós ellátást – reggeli és vacsora, a BBP biztosítást, magyar nyelvű idegenvezetést, kérésre WIZZ AIR Priority szolgáltatást is)

WIZZ AIR 20 kg-os poggyász: kb. 15.930 Ft/fő vagy 52 €/fő

Egyágyas felár: 37.840 Ft/fő vagy 124€/fő

+Belépők, idegenforgalmi adók, szervízdíjak: kb. 30 €/fő

 

Albániába magyar állampolgároknak nem kell vízum. Érvényes magyar útlevéllel és kártyalapú személyigazolvánnyal is be lehet utazni Albániába, de mindkét okmány min. érvényességi ideje a beutazástól számítva minimum 3 hónap kell, hogy legyen!

 

A WIZZ AIR légitársaság jelenlegi poggyász szabályzata szerint: Minden utas magával vihet a fedélzetre egy darab, egy max. 10 kg és legfeljebb 40 × 30 × 20 cm méretű ingyenes kézipoggyászt, amelyet az előttük található ülés alatt kell elhelyezniük. Kérésre biztosítunk még a részvételi díjon belül WIZZ AIR Priority szolgáltatást is, melynek értelmében még továbbá egy darab, szintén max. 10 kg súlyú, legfeljebb 55 × 40 × 23 cm méretű, nagyobb kézipoggyászt is felvihetnek az utastérbe.